Чийзкейк

Първият вариант на това, което днес наричаме чийзкейк, е приготвен в Древна Гърция. След като достигна до други краища на света, рецептата беше преосмислена. Ню Йорк е оставил своя отпечатък върху десерта с по-голямо количество крема сирене и белтъци.

 

Американски палачинки

Смята се, че рецептата за палачинки съществува от каменната ера. Десертът пристига в американските колонии около 1700 г., но те персонализират рецептата, като добавят бакпулвер и така американските палачинки стават по-пухкави.

 

Бананов хляб

Чудили ли сте се някога как се е появила тази рецепта? Е, рецептата за бананов хляб се ражда от желанието на хората да не губят зрели банани по време на Голямата депресия от 1929 г.

 

Сладолед

През юли 1984 г. американският президент Рейгън решава да се празнува Националния месец на сладоледа. Този десерт е обичан от повече от 90% от населението на Съединените щати.

 

Пилешка супа с фиде

В Америка пилешката супа с фиде се приготвя особено в дъждовни дни, тъй като е храна, която осигурява усещане за благополучие.

 

Обърната торта с ананас

През 1925 г. в Съединените американски щати се провежда конкурс за намиране на най-добрите рецепти с ананас. От над 60 000 въведени рецепти 2500 бяха за обърната торта с ананас. Така той се превърна в един от най-популярните десерти в Америка.

 

Лучени кръгчета

Американците използват около 10 хиляди тона пресен лук всяка година и част от него се използва за приготвяне на лучени кръгчета. Произходът на любимото на повечето американци ястие все още е обвит в мистерия, но веригата ресторанти "Pig Stand", основана в Тексас в началото на 20-те години на миналия век, има заслуга за това изобретение.

 

Свински ребра на скара

Има четири стила, в които могат да се режат свинските ребра: Baby Back, Spare Ribs, St. Louis или Country-Style. С толкова много видове месо не е чудно, че най-дългият барбекю маратон в света продължи 80 часа.

 

Фъстъци

От ботаническа гледна точка фъстъците се считат за зеленчуци, а от хранителна гледна точка – за ядки. Ядките са плодове, вградени в черупчеста обвивка, които обикновено не се отварят сами, като кестените например. Фъстъците растат в шушулки в земята, така че те също са част от семейството на бобовите растения. В Съединените щати фъстъците са сред най-популярните ядки за леко похапване, като всяка година се произвеждат приблизително три милиона тона.

 

лапа

Pawpaw се смята за тайния плод на Америка. Има уникален вкус, микс между манго, банан и маракуя. Не се отглежда в големи мащаби и не може да се съхранява или транспортира дълго време, поради което може да се яде прясно само от местните жители. За да достигне до други области, обикновено се замразява.

 

S'mores

S'more е американски десерт, който обикновено се сервира на къмпинг, защото се състои от маршмелоу на лагерен огън, шоколад и бисквити. Толкова е вкусно, че името му идва от израза "some more", което означава "още", защото не можеш да се спреш само с една порция.

 

Царевица

През 1493 г. Христофор Колумб се завръща от Америка в Европа с много разкрития и пълен джоб със семена от царевица. Това растение е едно от важните открития на неговите експедиции, като по този начин царевицата достига и Европа.

 

Картофи

Картофът е въведен за първи път в американските колонии в началото на 1600 г., но не се радва на голям успех. Картофите обаче бяха видяни в различна светлина, след като президентът на Съединените щати Томас Джеферсън сервира тази гарнитура по време на вечеря в Белия дом.

 

Лимонада

Аризона и Калифорния произвеждат близо 95% от цялата лимонова реколта в САЩ. В Америка също има традиция сред по-младото поколение да се организират щандове с прясна лимонада. Това е идеалната възможност децата да се научат как да правят тази напитка, но и да придобият предприемачески дух.

 

Сладък картоф

Въпреки името, сладкият картоф всъщност не е картоф. Въпреки че са от едно семейство, обикновените картофи са с подути стъбла, докато сладките картофи са грудкови корени точно като морковите. В Съединените щати има голямо търсене на сладки картофи, като Северна Каролина произвежда близо 60% от всички сладки картофи в страната поради перфектните условия за отглеждане.

 

 

Уиски

В момента 65% от износа на алкохол в САЩ е уиски, а повече от половината от производството на уиски се изнася за Европа.

Уискито има интересна история, която, въпреки че започва в Европа, създава традиция и в Съединените щати. Шотландски, ирландски и немски имигранти въвеждат етапите на дестилация в САЩ и от този момент уискито създава нова история.

 

Леща

Супата от леща е едно от най-популярните ястия в Северна и Южна Америка, но и в Европа. Лещата е част от семейството на бобовите растения, което включва ядливи сухи зърна и семена като грах, нахут и много други. Има разнообразие от леща: жълта, червена, зелена, кафява или черна, всяка от които е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини.

 

Говеда Черен Ангус

Говеда Черен Ангус се отглеждат в Северна Америка от около 200 години. Тази порода е известна със силно мраморното си месо. Месото от този тип описва мазнините в мускулната тъкан, елементът, който прави говеждото много крехко и сочно. Можете да му се насладите както в класическа пържола, така и да го включите в много други ястия. Възможностите са безкрайни, когато готвите американско говеждо. 

 

Асаи купа

Този, който популяризира купата с асаи е Карлос Грейси, основателят на бразилското бойно изкуство жиу-жицу. През 80-те години той измисля своя собствена диета, за да увеличи представянето на своите бойци, които в горещите летни дни ядат тази закуска на плажа. Това предизвика интереса на минувачите, които се чудеха какво ядат, желаейки да изглеждат точно като тях.

Днес цветното и питателно ястие се получава от замразена каша от асаи, смесена с банан, върху която може да се добавят различни топинги. 

 

Месецът на киселите чушки

Октомври е месецът на киселите чушки. Около 2030 г. пр. н. е. индийците изобретили рецептата за кисели краставички. С течение на времето консервирането на зеленчуци се е доказало като необходимост, тъй като е най-доброто решение за запазване на трайността и качеството на храната.

 

Тиква

Археолозите твърдят, че първите тиквени семки произхождат от Централна Америка отпреди 7500 години. Благодарение на издръжливата си сърцевина в студените периоди, тиквата е сред първите зеленчуци, култивирани от хората. С времето се появиха много рецепти с тиква, но първата беше доста гениална. След отстраняване на сърцевината на тиквата, кожата се напълва с мляко, подправено с джинджифил, и след това се пече.

 

Карамелизирани ябълки

Карамелените ябълки произхождат от 50-те години на миналия век, когато голяма хранителна компания в САЩ остава с твърде много непродадени карамелени бонбони след Хелоуин. В този момент един служител намери по-здравословен, но също толкова вкусен заместител на традиционните бонбони и създаде карамелените ябълки.

Оттогава рецептата е интерпретирана безброй пъти и може да се сервира с апетитни топинги, превръщайки се в звездната закуска на всяко парти.

 

Ябълков пай

Ябълковият пай е емблематичен в Америка, като сред традиционните ястия, приготвяни за 4 юли или Деня на благодарността, е незаменим на празничната трапеза. Всъщност вкусният десерт дори се превърна в символ на патриотизма чрез известната фраза „американец като ябълков пай“.

Малко хора обаче знаят, че ябълковият пай представлява уникална смесица от култури и вкусове. Добре познатата рецепта се появява за първи път в Англия, имайки кулинарни влияния от Франция, Холандия и дори от Османската империя.

 

Риба от Аляска

В Аляска устойчивият риболов става задължителен със закон през 1959 г. Щатът напълно разбира, че към риболова трябва да се подходи по такъв начин, че рибните запаси да не намаляват в бъдеще. Ето защо поставя голям акцент върху чистотата на риболовния район и обема на улова.

 

Денят на благодарността

Историята на Деня на благодарността започва през 1621 г., когато английски заселници от Плимут и Вампаноаг празнуват заедно есенната реколта. Повече от два века такива дни на благодарност се празнуват от колониите и щатите, като са обявени за национален празник едва през 1863 г., в разгара на гражданската война.

В днешно време Денят на благодарността се е превърнал в най-добрия повод да съберем любими хора около маса, отрупана с вкусни ястия, като благодарим за изтичащата година.

<

 

Рубинено червен грейпфрут

 

Грейпфрутът Ruby Red е сорт с малко по-сладък вкус от установения, а половин плод съдържа около 40 mg витамин С.

 

 

Млечни продукти

 

От всичките 50 американски щата Калифорния е на първо място по производство на млечни продукти, а 99% от млечните ферми са семейни. 

 

 

Джинджифилови къщички

 

В Америка 12 декември е посветен на джинджифиловите къщички, а историците твърдят, че създаването им започва през 1800 г. в Германия, като първата от тях е резултат от приказката Хензел и Гретел. Подобно на други зимни празнични традиции, това също е разпространено в Америка от немски имигранти.

 

 

Авокадо

 

Манията по авокадото от последните две години изненада всички и няма признаци да спре скоро. Съединените щати са вторият по големина производител на авокадо след Мексико. Само през 2020 г. са произведени близо 207 хиляди тона авокадо, като Калифорния е основното място на отглеждане с над 5000 производители.

 

 

Сьомга от Аляска

 

Сьомгата от Аляска има високо ниво на протеини и съдържа здравословни Омега-3 мазнини (DHA и EPA), множество основни витамини като B12 или D, голямо количество желязо и други минерали като селен, цинк и йод.

 

 

Фъстъчено масло

 

Всяка година американците консумират достатъчно фъстъчено масло, за да покрият дъното на Големия каньон и изяждат средно по 3000 сандвича с фъстъчено масло и желе през живота си. Буркан от 350 g съдържа приблизително 540 фъстъка, които са важен източник на протеини, витамин В комплекс и антиоксиданти.