Паста с грах, скариди и шунка

 

Тази паста може много лесно да се "съчетае" с охладен орегонски ризлинг. Рецептата е разработена от главния готвач Джейсън Френч от Ned Ludd в Портланд, Орегон.

Начин на приготвяне Паста с грах, скариди и шунка

 

  1. В голяма тенджера добавете водата, подправете със сол, след което оставете да заври. Докато водата заври, смесете лимона с магданоза и лешниците, след което оставете настрана. Когато водата започне да завира, добавете макароните в тигана със солта.
  2. Загрейте зехтина в голям тиган, добавете чесъна и червения пипер и гответе, докато се ароматизира и чесънът леко покафенее. Добавете шунката и гответе за малко, само минута-две. Добавете ризлинга и оставете да заври.
  3. Добавете граха и сметаната за готвене и оставете да заври, намалете котлона и оставете да поври още малко. 
  4. Когато пастата е ал денте, отцедете и добавете в тигана. Включете котлона отново и гответе, като разбърквате, още 3-4 минути. Добавете скаридите и сиренето, след което разбъркайте добре, за да смесите пастата с останалите съставки. Гарнирайте с лешници, лимон, магданоз и, разбира се, Ризлинг от щата Вашингтон.

Можете да намерите широка гама от американски вина при нашите партньори от Casavino .

 

Ядки и сушени плодове от САЩ можете да намерите в търговската мрежа.

Необходими продукти

  • 1 кутия спагети или паста капелини
  • 120 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън, обелени и нарязани
  • щипка лют червен пипер
  • 4 филийки шунка, нарязани на малки парчета
  • вашингтонски ризлинг
  • 250 г белен грах, може и замразен
  • 110 г готварска сметана
  • 500 г пресни скариди
  • 50 г твърдо сирене, настъргано
  • 2 лимона с кората
  • 1 връзка ситно нарязан магданоз
  • 65 г смлени лешници