Рецепта за печено пиле Forestière

 

Орегонско вино

Тази класическа рецепта за печено пиле има френски произход и принадлежи на готвача Арън Барнет от St. Джак, Портланд. Съвет: насладете се на ястието с пино ноар от Орегон, няма да съжалявате!

Рецепта, предложена от Oregon Wine .

Начин на приготвяне Печено пиле Forestière

 

  1. Напълнете пилето с лимон, мащерка и чесън и завържете бутчетата му с конец. Подправете със сол и черен пипер, след това намажете пилето с масло и го поставете в тиган с дебело дъно.
  2. Прехвърлете тавата в предварително загрята на 260°C фурна и оставете да се запече за 20 минути или до златисто. Намалете температурата до 175°C и продължете да готвите, докато пилето достигне вътрешна температура от 70°C (около 1 час). Поливайте пилето с получения сос през целия процес на готвене. Извадете пилето от фурната и оставете настрана за 15 минути, за да може сосовете да се съберат.
  3. Извадете пилето и излишната мазнина от тигана. Добавете шалота, чесъна и гъбите, след това задушете на среден огън, докато гъбите се сварят и шалотът стане прозрачен. След около 5-7 минути деглазирайте с виното и пилешкия бульон, като по този начин количеството ще намалее с 2/3. Добавете сметана, индийско орехче, лют червен пипер и подправете със сол и черен пипер на вкус. Гарнирайте с магданоз и лимон.
  4. Нарежете пилето на парчета и го сложете на топло, след което го залейте със соса.

 

Можете да намерите широка гама от американски вина при нашите партньори от Casavino .

Необходими продукти

  • 1 цяло пиле
  • 1/2 връзка мащерка
  • 1 лимон, нарязан на 4
  • половин глава чесън
  • 125 г масло
  • 20 г нарязан шалот
  • 1 скилидка смлян чесън
  • 250 мл пилешки бульон
  • 120 мл десертно вино 
  • 125 г асорти от горски гъби
  • 170 г готварска сметана
  • 20 г нарязан магданоз
  • кайенски пипер, изцеден лимон, сол