Ароматът на кардамон и вкусните калифорнийски сливи правят тази торта наистина специална. Имайте предвид, че можете да разнообразите хрупкавия топинг, като замените бадемите с американски орехи или пекан.
Начин на приготвяне Торта с бадемов крамбъл и калифорнийски сливи
- Загрейте фурната на 200°C.
- В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, бакпулвера, солта, кардамона и индийското орехче. Оставете го настрана.
- В малка купа смесете захарта, брашното, кардамона и индийското орехче.
- Добавете маслото и разбъркайте с вилица, докато сместа придобие текстурата на по-едри трохи. Добавете бадемите и разбъркайте, след което оставете настрана.
- В малка купа разбийте заедно млякото, разтопеното масло, яйцето и бадемовата есенция.
- Добавете течната смес към сухите съставки, като разбърквате, докато се навлажни, след което добавете сините сливи.
- Изсипете сместа в намазнена и поръсена с брашно квадратна тава с размер около 22 см, като разпределите равномерно. Поръсете топинга отгоре и печете 25-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
- Поднесете тортата с горещо кафе!
Голямо разнообразие от ядки и сушени плодове от САЩ можете да намерите в търговската мрежа.
Необходими продукти
Торта
- 160 г пшенично брашно
- 115 г захар
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка смлян кардамон
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 150 мл мляко
- 60 г разтопено масло
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка бадемова есенция
- 300 г калифорнийски сливи
Топинги
- 50 г захар
- 2 супени лъжици пшенично брашно
- 1/4 чаена лъжичка смлян кардамон
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 2 супени лъжици масло, на стайна температура
- 2 супени лъжици смлени бадеми