Рецепта за калифорнийска торта със сливи и бадеми

 

Ароматът на кардамон и вкусните калифорнийски сливи правят тази торта наистина специална. Имайте предвид, че можете да разнообразите хрупкавия топинг, като замените бадемите с американски орехи или пекан.

Начин на приготвяне Торта с бадемов крамбъл и калифорнийски сливи

 

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, бакпулвера, солта, кардамона и индийското орехче. Оставете го настрана.
  3. В малка купа смесете захарта, брашното, кардамона и индийското орехче.
  4. Добавете маслото и разбъркайте с вилица, докато сместа придобие текстурата на по-едри трохи. Добавете бадемите и разбъркайте, след което оставете настрана.
  5. В малка купа разбийте заедно млякото, разтопеното масло, яйцето и бадемовата есенция.
  6. Добавете течната смес към сухите съставки, като разбърквате, докато се навлажни, след което добавете сините сливи.
  7. Изсипете сместа в намазнена и поръсена с брашно квадратна тава с размер около 22 см, като разпределите равномерно. Поръсете топинга отгоре и печете 25-30 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
  8. Поднесете тортата с горещо кафе!

Голямо разнообразие от ядки и сушени плодове от САЩ можете да намерите в търговската мрежа.

 

 

Необходими продукти

Торта

  • 160 г пшенично брашно
  • 115 г захар
  • 2 чаени лъжички бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1/4 чаена лъжичка смлян кардамон
  • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
  • 150 мл мляко
  • 60 г разтопено масло
  • 1 яйце
  • 1 чаена лъжичка бадемова есенция
  • 300 г калифорнийски сливи

Топинги

  • 50 г захар
  • 2 супени лъжици пшенично брашно
  • 1/4 чаена лъжичка смлян кардамон
  • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
  • 2 супени лъжици масло, на стайна температура
  • 2 супени лъжици смлени бадеми