Рецептата за джамбалая със скариди е много лесна за приготвяне. Със сигурност ще харесате креолските вкусове благодарение на това ястие, което е в основата на каджунската кухня! Рецептата се приготвя само за 45 минути и е идеална за обяд или вечеря.
Рецепта, предложена от Джейми от Dishing Out Health for USA Rice .
Рецепта за джамбалая със скариди
- Подсушете скаридите с хартиена кърпа и подправете равномерно с ½ чаена лъжичка сол и черен пипер. В голям и висок тиган загрейте 2 супени лъжици олио на средно висока температура. След като тиганът се загрее, добавете половината скариди и гответе 3 минути. Разклатете тигана и ги оставете да се готвят още 1 минута. Поставете ги в чиния и повторете процеса с останалата половина. Дръжте скаридите покрити, докато приготвяте останалата част от рецептата.
- Добавете останалите 2 супени лъжици олио в тигана, заедно с лука, целината, чушката и гъбите. Запържете за 8 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат.
- Добавете чесъна, подправката Cajun, кайенския пипер, мащерката и ориза. Разбъркайте добре, за да се комбинират. Гответе 3 минути или докато оризът леко се запече и чесънът започне да ухае.
- Добавете пасираните домати, бульона, дафиновия лист и останалата сол. Разбъркайте, за да ги смесите добре. Продължете да готвите, докато сместа заври. След това намалете котлона до средно слаб, покрийте и оставете да къкри за около 30 минути или докато оризът е почти сварен, като разбърквате на всеки 5 или 10 минути, за да не загори.
- Когато течността се абсорбира, извадете дафиновия лист и разбъркайте скаридите, за да се загреят. Овкусете и подправете на вкус. Отгоре поръсете с нарязан магданоз, лук и маслини, след което изстискайте отгоре пресен лимонов сок.
Необходими продукти
- 3 супени лъжици зехтин
- 740 г скариди без черупки
- 1 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 средно голяма глава жълт лук, нарязан на ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 големи чушки или 3 малки чушки (цвят по избор)
- 240 г бейби бела гъби (кремини), нарязани на филийки
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 супени лъжици каджун или креолска подправка
- 1 чаена лъжичка сушена мащерка
- ¼ до ½ чаена лъжичка лют червен пипер (в зависимост от желаното ниво на подправка)
- 1 консерва смлени домати
- 330 г неварен дългозърнест бял ориз
- 710 мл зеленчукова или пилешка супа с ниско съдържание на натрий
- 1 дафинов лист
- 5 г ситно нарязани листенца пресен магданоз или зелен лук за украса
- сока на 1 лимон
- 65 г резени зелени маслини за украса (по желание)