Изсушените на слънце стафиди на Западния бряг, Калифорния имат естествена сладост. Гроздето се бере, когато е узряло и се суши, докато почти не съдържа вода. След изсушаване водното съдържание на гроздето намалява с около 20%.
Има различни сортове стафиди, с различни размери и цветове. Друго разграничение може да се направи между естествено изсушените на слънце сортове, като Thompson Seedless, и механично изсушените сортове грозде, като California Golden Seedless .
Здравословна закуска
Сушени плодове като стафиди често се препоръчват като здравословна алтернатива на сладкишите, тъй като са пълни с полезни витамини и минерали. Стафидите са не само с ниско съдържание на натрий, без мазнини и холестерол, но също така са източник на основни хранителни вещества, включително калий, фибри, магнезий и витамин B.*
Както всички сушени плодове, гроздето също съдържа захар. Захарта в стафидите обаче е естествена фруктоза и не навлиза толкова бързо в кръвта, защото съдържат много фибри. Следователно стафидите осигуряват усещане за ситост за по-дълго време и намаляват апетита. Изненадващо или не, тази сладка закуска може да бъде полезна за зъбите: високото съдържание на калций и фосфор в стафидите укрепва зъбите и костите. **
Основна съставка в международни ястия
Повече от 2000 производители отглеждат стафиди в долината Сан Хоакин в централна Калифорния. Около една трета от тези стафиди се изнасят в почти 50 страни по света, главно в Европа и Азия.
Като цяло стафидите се интегрират идеално в сладкиши и сладки ястия. Стафидите са звездната съставка в добре познатия австрийски деликатес Kaiserschmarrn . Леко подсладеното тесто за палачинки може да се консумира както като основно ястие, така и като десерт.
Много други страни също имат стафиди в своите закуски – независимо дали става дума за френско ястие, традиционно италианско панетоне или за скандинавски кифлички с ябълка и канела.
В същото време платата за предястия са друг начин да забележите стафидите. Техният сладък вкус и мека текстура се съчетават перфектно с хрупкави бадеми , орехи и пресни ябълки.
Стафидите се намират и в много международни ястия на основата на месо, като марокански рецепти за агнешко, или интегрирани в различни гарнитури с ориз. Ароматната съставка може да се добави към традиционните рецепти и също така се използва за преоткриване и подправяне на ястия като испанската планинска паеля .
Прилив на енергия
Калифорнийските стафиди са готови за сервиране, без да е необходимо белене или нарязване. Тези плодове са идеалното решение за поддържане на здравословна диета.
Диетологът Елизабет Уорд похвали тази съставка в американското издание Today's Men's Health, когато беше попитана за най-добрите плодове, които можете да ядете. Тя отговори: стафиди. Те са пълни с фибри, калий и антиоксиданти, лесни за пренасяне, достъпни през цялата година и добри за повишаване на енергията. Те също могат да помогнат за контрол на теглото.
Елизабет М. Уорд, MS, RD, диетолог/автор и ценен сътрудник на Super RD Network на California Raisins.
*Издание от юни 2013 г. на Journal of Food Science, „Преглед на ползите за здравето от стафидите“ от д-р Джеймс Е. Пейнтър и д-р Ашли Р. Уотърс, д-р.
**Journal of Nutrition, том 139, брой 9, септември 2009 г., страници 1818S-1823S.
Често задавани въпроси:
Въпрос: Калифорнийските стафиди съдържат ли семки?
Отговор: Около 95% от калифорнийските стафиди в момента се произвеждат от грозде Thompson Seedless, които не съдържат семки.
Въпрос: Колко калории има в калифорнийските стафиди?
Отговор: 100 грама стафиди имат около 299 Kcal.
Голямо разнообразие от ядки и сушени плодове от САЩ можете да намерите в търговската мрежа.