Всяко лято идва с набор от ароматни ястия, нали? Класически скандинавски повлияни съставки и вкусове са кисели риби като херинга и сьомга, картофи, пресен копър, сирене или ягоди. Ястията, които ви представяме по-долу, са по класически рецепти, но с акцент – всяко е приготвено с висококачествена американска съставка. Впечатлете любимите си хора с тези кулинарни изкушения, които обещават да се превърнат в незабравими гастрономически спомени!

Маринована червена сьомга с червен лук и червено цвекло
Дългите северни зими изглежда са един от факторите, допринасящи за популярността на маринованите продукти в северноевропейските страни. Мариноването на плодове, зеленчуци и месо е не само чудесен начин за консервиране на храната, но и придава на продуктите специална текстура и вкус, високо ценени в страни като Швеция и Дания. Леко киселият вкус на киселите краставички често се оценява като гарнитура към храни, които имат малко по-сладък или по-неутрален вкус. Дивата сьомга от Аляска, маринована с червен лук и цвекло, е изключително атрактивен кулинарен "аксесоар" за обяд. Бурканът красиво съчетава традиционни съставки като цвекло, копър и лук със сьомга от Аляска. И така, летни кисели краставички? В тази комбинация е да, да, да!
Картофи Хаселбек

Традиционно шведско ястие, за което се предполага, че датира от 1700 г., е прекрасният картоф Hasselback. С други думи, микс между печени и пържени картофи. Елегантното и много лесно за приготвяне ястие ще се хареса на всички! Тази рецепта от Taylor Dadds изисква само пет съставки: картофи, масло, листа от градински чай, морска сол и масло. Сега зависи от вас дали искате да им се насладите като гарнитура или като основно ястие!
Шведски кюфтета с калифорнийски сушени сливи
Може би едно от най-популярните ястия в Швеция са шведските кюфтета. Със сигурност познавате това ястие, приготвено в заведенията за хранене на Ikea, където обикновено се сервира със сос и конфитюр. Какво е толкова специалното на шведските кюфтета обаче? Заимствана от Швеция, тази „комфортна храна“ се състои от по-малки кюфтета, направени със съотношение 50-50 от свинско и говеждо смляно месо. Подправки като индийско орехче, кардамон и бахар придават на това лакомство възхитителен вкус, който се съчетава чудесно с кремообразен сос. Калифорнийските сушени сливи придават вкус и сочност на кюфтетата, без да добавят допълнителна мазнина. Гарнирана с пресен копър, тази рецепта е успокояваща и изключително засищаща.

