• Начало
  • Статии
  • Люти чушки: онзи момент, когато температурата се повишава не само в термометрите, но и в храната
01.10.2023

Люти чушки: онзи момент, когато температурата се повишава не само в термометрите, но и в храната

От леко пикантни, до лютиви или дори много люти - чушките придават интензивен вкус на всяко ястие. Пикантната съставка се използва в много рецепти и често се използва в сосове. Може да знаете границите на пикантността си, но какво всъщност знаете за лютите чушки? Научете повече за тази люта люта люта съставка в редовете по-долу.

Интересувате ли се от внос на американски храни и селскостопански продукти?

Свържете се с нас

 

Повечето люти сосове се приготвят чрез смесване на люти чушки, оцет и сол. Въпреки че изглежда като прост списък от съставки, той придава различен вкус на храната. Има и други пикантни храни, като горчица, уасаби или хрян, но традиционните сосове от чужбина се основават на чили.

През 19-ти век семейство Mcilhenny продава лют сос Табаско на хотели и ресторанти. Той се приготвя на остров Ейвъри в Луизиана повече от 5 поколения. Компанията е построена върху солен купол и в момента работи на същия остров.

Забавен факт: веществото, което придава пикантния вкус на чушките, се нарича капсаицин. То се намира в растенията от рода Capsicum. 

din costa rica pana in copenhaga 1024x683

От Коста Рика до Копенхаген, сос Табаско се среща на всяка маса по света и е един от най-популярните. Съществува обаче голямо разнообразие от люти сосове, които покриват широк спектър от вкусове, от шрирача до биволски сос.

Подправете яденето!

Какво ястие върви добре с лют сос? Texas Pete Sultry Fried Chicken е най-добрият начин да придадете пикантен вкус на вашето пиле. Сосът съчетава множество вкусове със съставки като маслини каламата, чесън, сос маринара и, разбира се, оригинален горещ сос Texas Pete® .

puiul prajit texas pete sultry 580x254

Има много хора, които правят специални люти сосове, добавяйки уникални вкусове. Чрез комбинацията от сладко и пикантно, някои занаятчийски люти сосове имат плодова нотка, получена с помощта на няколко съставки като ананас, манго или дори къпина.

Например сосовете Red Clay и Hot Honey предлагат уникален вкус. Компанията за сосове в Южна Каролина използва техниката на студено пресоване, за да запази меда чист, което подобрява вкуса на съставките и поддържа хранителните вещества активни. Любимата рецепта за два пъти печени сладки картофи на вегетарианците върви идеално с този сос и изисква само 5 съставки. Тази рецепта е идеалният избор за партита.

flaming hot 1024x683

ПЛАМТЯЩО ГОРЕЩО!

Някои хора довеждат любовта си към лютите чушки до крайности. поради което са били наречени "чили глави". За тази група хора лютите чушки и екстра пикантните салси не са просто интензивен вкус, а по-скоро прилив на ендорфин, който може да се сравни с усещането, което изпитва бегач след състезание.

Всяка чушка еднаква ли е на лютивина? Разбира се, че не! Скалата на Scoville е система, която измерва нивото на капсаициноиди (включва всички пикантни вещества, не само капсаицин) в дадено вещество. Разработена през 1912 г. от фармацевта Уилбър Сковил, единицата за пикантност на Сковил (SHU) се използва, когато се обсъжда колко гореща е дадена храна. Например, едно пеперончини има малко количество от около 100 SHU, докато Pepper X е на първо място с 2,7 милиона SHU. Когато тествате за лютивина, вие давате субективно мнение, но скалата на Scoville е най-обективният начин за определяне на това.

Пикантни ястия има в почти всяка страна и това е наистина уникално. Хората са се наслаждавали на люти сосове от древни времена и както при много други храни, те могат да служат като международен език, който да събира различни хора.

Интересувате ли се от внос на люти сосове или други съставки от Съединените американски щати? Не се колебайте да попълните формата за контакт!