Появата на това цвете понякога ви кара да забравите за хранителните ползи, които може да донесе на вашите ястия. Вероятно вече сте използвали слънчогледови продукти, без дори да го осъзнавате!
Историята на слънчогледа
Първоначално от Северна Америка, слънчогледът е бил използван в миналото от индианците като важен източник на храна с голяма енергийна стойност. С испанската колонизация това жълто цвете достига и до Европа. Култивиран в Русия, първият селскостопански хибрид на цветето се връща в Съединените щати чрез руски и немски имигранти. През 50-те години на миналия век слънчогледът става важна култура в САЩ, като се започне от Северна Дакота и Минесота.
Слънчогледът е важна селскостопанска култура за американските производители в северните щати Дакота и Тексас.
Национална асоциация "Слънчоглед".
Слънчогледова сърцевина и семена
Слънчогледът има семена, които помагат на растението да се размножава. Част от текстилната или немаслената категория, слънчогледовите семки са вкусна и питателна закуска или чудесно допълнение към любимите ви ястия. И така, каква е разликата между семето и сърцевината на цветето? Всъщност почти никаква. Имената се различават само дали има черупка или не. Според NSA, когато казваме "с люспата", имаме предвид слънчогледовото семе непокътнато. Люспите обикновено са черни или с бели ивици и са дълги до около 15 mm.
Слънчогледовите ядки са обработената версия на семената, при които покритието се отстранява с механични средства, за да се улесни консумацията. А слънчогледовото семе може да се пече или да се използва като съставка в много ястия.
Все още не сте сигурни как да включите слънчогледови семки в ястията си? Много е просто! Снабдени с енергийна стойност, здравословни мазнини, фибри, минерали, витамин Е и фитонутриенти, семената са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества. Ето няколко идеи за възможно най-лесно интегриране на слънчогледовите семки във вашата диета:
- Поръсени с кисело мляко за закуска или смесени в гранола;
- В специалитети като кифлички, гевреци, крекери, бисквити или блокчета;
- Във всякакъв вид салати;
- Със задушени зеленчуци;
- Гарнирани върху ястия като паста или къри;
- Добавя се към закуски;
- В сладки препарати, като шоколадови блокчета, дори бели, или в блокчета със семена.
Слънчогледово олио
Когато става въпрос за готвене, олиото е незаменима съставка в много рецепти и се използва в техники като сотиране или печене. От семената на това растение се произвежда слънчогледово олио. Здравословно и натурално, то има фин вкус, предлагайки повече витамин Е от всяко друго растително масло 1 .
Слънчогледовото олио се използва често поради своя фин вкус и ползи за здравето. Използва се чудесно в дресинги за салати. Хрупкава салата от нахут и царевица е пикантно ястие с нахут , зеленчуци и освежаващ дресинг от слънчогледово олио, сок от лайм, оцет, мед и кимион.
Слънчогледова паста за мазане
Произведен от масло вместо от млечни продукти, маргаринът е добре позната алтернатива на маслото. Маргаринът може да бъде направен от всички видове растителни масла, включително слънчогледово. Тази зеленчукова алтернатива може да се използва при готвене или за мазане въхру хляб.
Класическото масло от слънчогледово семе (както фъстъченото масло, бадемовото масло и др.) е друг вкусен, също толкова популярен вариант за мазане. Направено от печени слънчогледови ядки, това масло е идеално за хора с алергии към ядки, които се нуждаят от алтернатива, която е не по-малко питателна и вкусна. Специалитет, който си заслужава да опитате е слънчогледовото масло с шоколад .
Слънчогледът обикновено се разглежда само от гледна точка на неговите живи цветове и красота. Въпреки това, Националната асоциация на слънчогледа знае истинската стойност на това цвете и как то може да осигури добавена хранителна стойност на потребителите. Среща се по толкова много начини – закуски, основни продукти и други – ползите от слънчогледа не бива да се пренебрегват.