• Начало
  • Статии
  • Интервю с Барт ван Олфен – готвач, автор, собственик на марките Fish Tales и Sea Tales, морски дарове от Холандия
01.10.2023

Интервю с Барт ван Олфен – готвач, автор, собственик на марките Fish Tales и Sea Tales, морски дарове от Холандия

Барт ван Олфен е готвач на морски дарове и поддръжник на устойчивия риболов. Той е написал множество готварски книги , като е предприемач, който подкрепя устойчивото производство на морски дарове. Има многобройни изяви в New York Times, Washington Post, Food and Wine Magazine и много други публикации.

Интересувате ли се от внос на американски храни и селскостопански продукти?

Свържете се с нас

 

Bart Interview 768x1024

Как се включихте в морската индустрия в САЩ?

Барт : Първият път, когато пътувах до Съединените щати беше през 2008 г., което беше и първият път, когато посетих Аляска. По това време работех върху книгата „Рибни истории“.за устойчивия риболов по света. Беше невероятно да наблюдавам всички рибарски общности и техните различни практики от това, което бях преживял в Европа преди. След като срещнах рибарите от Аляска и имах възможността да ловя риба, да готвя и да прекарвам време с тях, се върнах в Нидерландия с мисълта „уау, това беше страхотно“. Аляските морски дарове не бяха толкова популярни в Нидерландия по това време, което ме накара да се замисля за дивата аляска сьомга и как нидерландците трябва да я опитат. За мен това беше моментът, в който започнах да споделям впечатляващите истории за рибари и морски дарове от Аляска, моментът, в който започнах да правя бизнес с тях. Чувствахме силна нужда да дадем на индустрията платформа тук.

Разбираме, че сте ловили риба с рибарите от Аляска. Как беше това преживяване?

Барт: Както може би знаете, много американци посещават Аляска, за да ловят риба, но там се срещнах със семейства, които са постоянно установени в Аляска, обикновено в по-изолирани райони. Беше очарователно да имам привилегията да се срещна с рибарските общности на Юкон, един напълно различен свят от всичко, което бях виждал преди. Имах възможността да видя със собствените си очи какво означава риболовът за тези общности - това е техният начин на живот. Риболовът е техният източник на доходи, както и протеин, особено за семействата в Юкон например, където той е основният източник на храна. В светлината на тази зависимост е много важно, дори решаващо, рибата да се лови устойчиво. Не забравяйте, че от 1959 г., когато Аляска стана щат, конституцията задължава рибата да се използва, отглежда и поддържа по устойчив начин.

201401 Fisherman at Sunset CM Web JPG 1024x682

Какво означава устойчивост за вас и защо внасяте сьомга от Аляска?

Барт: Устойчивостта за мен означава да мога да се наслаждавам на нещо безкрайно. Искам да се наслаждавам на морски дарове сега, но и в бъдеще... устойчивото производство на риба е единственото ни решение, но по-важното е единственото решение за бъдещите поколения да могат да се наслаждават на морски дарове. Трябва да осъзнаем, че рибата е една от храните, които получаваме предимно от природата. Методите на производство могат да се регулират много лесно, но улавянето на рибата е съвсем друга история. В Аляска видяхме как се управляват рибните запаси и как можете да се наслаждавате на дива храна по устойчив начин. Видях риболова в Аляска, размера на лодките, начина, по който ловят и ограничения брой уловени риби. Инстинктивно ще усетите, че сьомгата от Аляска е добър и отговорен избор.

190915 ASMI STILLS 586 1024x683

Устойчивостта ли е единствената причина да предпочитате да използвате сьомга от Аляска?

Барт : Преди да посетя Аляска си мислех, че сьомгата, която съм опитвал досега, е истинската, но когато отидох там, осъзнах, че едва тогава опитах сьомга за първи път - дива тихоокеанска сьомга. Също така беше очарователно да открия различните видове дива сьомга, техните текстури и вкусове. Дори по вкуса можете да усетите, че тази риба е живяла пет години и е трябвало да се бори за храната си - подобно на животните на сушата - но също и грижите, които рибарите от Аляска са полагали за нея. Видях с очите си как ловят, охлаждат, нарязват и замразяват рибата - това е много специален продукт.

Кое е любимото ви ястие от тези, които сте създали?

Барт : Често получавам този въпрос и не е лесно да се отговори. Наистина зависи къде съм. Морските дарове започват с история. Така че, когато посещавам рибарска общност, става въпрос за хората от тази общност, техните традиции и произход, как ловят, приготвят и сервират рибата. Мисля, че когато съм в Исландия, например, ястията, в които използвам местни рибарски продукти, са най-добрите. Когато обсъждам методите на приготвяне, трябва да призная, че съм фен на готвенето на цяла риба в солена кора, тъй като това запазва соковете и истинския вкус, което ви позволява да опитате рибата в най-чистата й форма.

AK Fishtales 768x1024

Какво мислите, че трябва да имат предвид потребителите, когато вземат решения за покупка на морски дарове?

Барт : Качество и устойчивост! Не казвам, че трябва да изберете дива риба (въпреки че винаги е по-вкусна). В много случаи аквакултурата е решение за бъдещето (ако се направи правилно). Потребителите също трябва да помислят за приноса, който дават за местните рибарски общности. Колкото е възможно повече приходи трябва да се върнат в тези общности. Жизнеспособен вариант би бил насърчаването на местната преработка на риба.

Барт, какво можем да очакваме от теб в бъдеще?

Барт : От мен? На това пътешествие съм от 20 години и тази мисия няма да приключи скоро, тъй като голяма част от океана се експлоатира. Не мисля, че ще се пенсионирам, докато не мога да кажа, че съм направил всичко по силите си, за да повиша осведомеността, че всички ние трябва да консумираме и да се наслаждаваме на морски дарове по по-устойчив начин!

ЗАБЕЛЕЖКА : Ако се интересувате, можете да намерите повече информация за Барт ван Олфен в неговите канали в YouTube , Instagram и Facebook . В допълнение, Институтът за маркетинг на морски дарове в Аляска: диви морски дарове в Аляска предоставя информация за индустрията на морски дарове в Аляска, рибни продукти, дейности и други.

Не се колебайте да се свържете с Департамента по земеделие към Посолство на САЩ за напълно безплатно съдействие за установяване на контакт с доставчици на земеделски продукти от САЩ.