• Начало
  • Статии
  • Ферми за сомове от дълбокия юг - органични семейни ферми
01.10.2023

Ферми за сомове от дълбокия юг - органични семейни ферми

Знаете ли откъде идват морските дарове? Не всички морски дарове се ловят или отглеждат еднакво, а голямото глобално търсене затруднява проследяването на произхода, качеството, безопасността и устойчивостта на продуктите. Въпреки това, отглежданите във ферми сомове в САЩ са известни със своето превъзходно качество, както и с последователността и прозрачността на добре регулираните и внимателно управлявани методи на отглеждане. Открийте семейни рибовъдни стопанства в дълбокия юг и научете повече за ползите от отглеждания във ферми сом в САЩ.

Интересувате ли се от внос на американски храни и селскостопански продукти?

Свържете се с нас

 

Сред фермите и посевите на земеделска земя, акри езера могат да бъдат намерени в южните американски щати. Тези води са контролирана среда на основата на глина и прясна вода, изпомпвана от подземни кладенци и филтрирана от алувиални почви. В тези водоеми се отглежда сом, риба с деликатен вкус. Алабама, Арканзас, Луизиана и Мисисипи представляват 94 процента от цялото производство на сом, отглеждан в САЩ. Фермите за сом се развиха с течение на времето: те започнаха с малки езера през 60-те години на миналия век и постепенно се превърнаха в успешна аквакултурна индустрия с иновативни и технологично напреднали процеси. И така, какво прави американския сом, отглеждан във ферми, първокласен продукт и как той е от полза за нашето здраве, безопасност и околна среда?

catfish farming edited 300x300

Отгледан във ферма и хранен със зърно

За разлика от риболова на вече съществуващи рибни запаси, аквакултурите позволяват на фермерите да контролират всеки аспект от производството – от излюпването и храненето до улавянето и обработката на рибата. Храната и местообитанието на сомовете могат да окажат силно влияние върху качеството им. Например, съоръжения за производство на риба, разположени в реки, заливи или на брега, могат да бъдат обект на замърсяване от външни източници. Затворените ферми за сом в САЩ могат по-добре да защитят рибата и да осигурят стабилни условия на живот. Такава внимателно регулирана среда е полезна не само за вкуса на рибата, но и за осигуряването на безопасна и здравословна диета. Важно е обаче не само мястото, където се отглежда сомът, но и стандартите за рибовъдство. Според института Catfish, инспектори от Министерството на земеделието на САЩ многократно са откривали опасни остатъци от замърсители в риба, внесена от Азия. Редовно се отбелязва, че рибните местообитания в Китай и Виетнам имат проблеми с безопасността на храните поради по-ниски производствени стандарти и нехигиенични практики. За разлика от тях, отглежданите във ферми сомове в САЩ са силно регулирани и внимателно инспектирани през всеки етап. Рибовъдите в Съединените щати се грижат тази риба винаги да има достатъчно място и чиста прясна вода с правилната температура. Редовно се отбелязва, че рибните местообитания в Китай и Виетнам имат проблеми с безопасността на храните поради по-ниски производствени стандарти и нехигиенични практики. За разлика от тях, отглежданите във ферми сомове в САЩ са силно регулирани и внимателно инспектирани през всеки етап. Рибовъдите в Съединените щати се грижат тази риба винаги да има достатъчно място и чиста прясна вода с правилната температура. 

Отгледаните във ферми сомове в САЩ се хранят с гурме диета с богати на протеини хранителни гранули, състоящи се от смес от соя, царевица, пшеница, витамини и минерали. Храната им се анализира рутинно за влага, протеини, мазнини, фибри и периодично за правилните микроелементи, за да се осигури оптимална хранителна стойност. Твърди се, че рибите са склонни да приемат характерните вкусове на храната си. Тъй като сомовете, отглеждани във ферми в САЩ, се хранят с богата на протеини диета, рибата има деликатен, сладък вкус. Сомовете не се инжектират с хормони, нито се добавя йод към храната или водата им.

 

Фермерите инвестират много време, грижи и средства за правилното отглеждане на сомовете. Средно отглеждането на сом във ферми в САЩ отнема между 18 месеца и две години, за да се получи риба от около 0,5-0,7 кг. Много ферми за сом в дълбокия юг са семейни фирми, работещи в индустрията и развиващи своите практики в продължение на няколко поколения. Отдадеността на тези фермери се вижда в качеството на рибата, която отглеждат.

catfish farms 1024x480

Морски дарове от устойчиви източници

Освен че е безопасен и здравословен за потребителите, отгледаният във ферми сом в САЩ се произвежда по екологичен начин. Затворените езера нямат отрицателен ефект върху околната среда и фермерите могат по-добре да управляват своите животни. Освен това езерата гарантират, че рибата не може да повлияе неблагоприятно на деликатните природни екосистеми.

Друг аспект е нарастващото търсене на морски дарове, което доведе до експлоатацията или изчерпването на над 75% от видовете риби в света. Когато се отглежда риба, отрицателните ефекти върху нашите океани могат да бъдат смекчени. Индустрията за сом в Съединените щати се наблюдава от няколко федерални агенции, включително Агенцията за опазване на околната среда, Министерството на земеделието на САЩ и Службата за риба и дива природа на САЩ.

 

Здравословно и вкусно

Сомът, отглеждан във ферми в САЩ, се счита за риба с ниско съдържание на мазнини и здравословна алтернатива на червеното месо. Известно е, че сомът е отличен източник на протеини с малко наситени мазнини. В допълнение, сомът е умерен източник на полиненаситени (добри) мазнини, които идват с омега-3 мастни киселини, за които е известно, че намаляват риска от сърдечни проблеми.

catfish dish 683x1024

В кухнята сомът може да се приготви по различни начини. От бързи и лесни ястия до нови интерпретации на международната гастрономия, всеки – от любители готвачи до професионални готвачи – може да готви и да се наслаждава на тази риба. Поширан сом със салата от лимон и спанак е ястие, което разкрива свежестта и вкуса на сома. Освен това можете да разнообразите закуската си с тази рецепта за яйца Бенедикт със скариди и рибни крокети .

С американския сом, отглеждан във ферми, вие се грижите не само за здравето на вашето семейство, но и за околната среда. Семейните ферми, които отглеждат сом в САЩ, са посветени на процеса на осигуряване на вкусна, висококачествена риба по отговорен начин.