Този зеленчук може да се консумира в комбинация с множество вкусни съставки, а по-долу ви каним да откриете свойствата и ползите на карфиола и да се вдъхновите от нашата кулинарна препоръка!
Основна информация за карфиола
Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), един суров карфиол, около 110 g, нарязан на парчета от половин сантиметър, съдържа:
- 27 калории;
- 2 g протеин;
- 0,3 g мазнини;
- 5g въглехидрати, включително 2.1g фибри и 2g захар;
- 24 mg калций;
- 16 mg магнезий;
- 47 mg фосфор;
- 320 mg калий;
- 51,6 mg витамин C;
- 16,6 mcg витамин К;
- 0,197 mcg витамин B6;
- 61 mcg фолиева киселина.
Суровият карфиол ще гарантира:
- 77% от дневната нужда от витамин С;
- 20% от дневната нужда от витамин К;
- повече от 10% от дневната нужда от витамин В6 и фолиева киселина.
Карфиолът съдържа и по-малки количества тиамин, ниацин, пантотенова киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и манган.
Свойства и ползи от карфиола
Яденето на карфиол намалява риска от диагностициране на редица състояния като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания. В същото време ви помага да имате здрав тен, повишена енергия и поддържа теглото ви в нормални граници. Важно свойство на карфиола е приносът му за оптимално храносмилане, тъй като съдържа фибри и много вода.
Изследвания в чужбина показват, че диетичните фибри също могат да помогнат за регулиране на имунната система и възпалението в тялото. В резултат на това карфиолът може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак или затлъстяване. В същото време съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на клетъчни мутации и намаляват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.
Зеленчукът също така съдържа холин, важен и многофункционален витамин, който помага за подобряване на съня, мускулната динамика, ученето и паметта. Този витамин изпълнява и други роли като поддържане на структурата на клетъчните мембрани, предаване на нервни импулси, абсорбиране на мазнини и намаляване на хронично възпаление. Друг важен компонент на карфиола е витамин К. Приемът му подобрява здравето на костите и усвояването на калция.
Друго предимство е фактът, че може лесно да се интегрира в диетата. Пресният карфиол трябва да има твърда глава без тъмни петна и яркозелени листа по стъблото. Що се отнася до съхранението, добре е да знаете, че можете да го съхранявате в хладилник, в найлонов плик, до 5 дни. Може да се приготви на пара или да се пържи и да се сервира като гарнитура, да се запече със сос от сирене или да се запържи на тиган до златисто, след което да се включи в ястия с ориз или като основна съставка в къри. Има множество рецепти, които да опитате!
Видове карфиол
Най-разпространеният вид карфиол е белият карфиол, с неговата отличителна бяла като слонова кост глава и тъмнозелени листа. Има и други разновидности на цветен карфиол, като лилав, жълт, оранжев или зелен.
Четирите основни групи карфиол са:
- Италиански сортове карфиол: Това са оригиналните сортове, които включват сорта Романеско и различни други цветни видове карфиол.
- Карфиол от Северозападна Европа: сортове, отглеждани предимно през есента.
- Северноевропейски сортове карфиол: готови за прибиране на реколтата в началото на сезона през пролетта.
- Азиатски тропически сортове карфиол: растат най-добре през топлия сезон.
Бял карфиол
Белият карфиол е най-често срещаният вид карфиол. Сортовете имат бели глави, състоящи се от цветни пъпки, заобиколени от зелени листа. От своя страна белият карфиол е разделен на няколко категории:
- Карфиол тип снежна топка – има 15 см. глава и е популярен в Северна Америка.
- Пролетен снежен карфиол – сорт карфиол, който издържа добре на студа.
- Карфиол "Бяла корона" – по-дребен сорт карфиол, чиято глава достига 10-15 см, а съцветията му се използват предимно в салати.
- Ранен бял карфиол – сортът има бърз растеж в студения сезон, подходящ е за съхранение във фризер. Главата му надвишава 22 см.
- Корнуолски карфиол – отглежда се в района на Корнуол в Англия. Умерената температура на въздуха в този крайбрежен район е идеалният климат за този сорт през цялата година.
Романеско от карфиол
Сортът карфиол Романеско има зелен цвят и обемни съцветия, които му придават шипов вид. Размерът на главите Романеско е подобен на този на стандартен карфиол, около 17 см в диаметър.
В сравнение с обикновения карфиол, сортът Романеско има по-хрупкава текстура и деликатен вкус на ядки. Как може да се приготви този вид карфиол? Отделете всички цветчета, наредете ги в тава, поръсете ги с малко зехтин и ги запечете в горещата фурна.
Зелен карфиол
Зеленият сорт карфиол е подобен на белия сорт на външен вид. Но освен видимите разлики в цвета, разликата между двата сорта е и вкусът. Зеленият карфиол обикновено има по-сладък и мек вкус. Друга разлика е в текстурата, като белият карфиол е ронлив, а зеленият карфиол е по-влакнест.
Лилав карфиол
Този карфиол е един от най-колоритните сортове за отглеждане в градината, заобиколен от синьо-зелени листа. В сравнение с белия карфиол, главите на лилавите сортове са по-меки и имат по-мек и сладък вкус. Освен това задушаването, печенето или задушаването на някои сортове лилав карфиол няма да промени значително цвета на зеленчука.
Портокалов карфиол
Оранжевият карфиол е част от вида Brassica, който има оранжеви или жълти съцветия. За разлика от лилавия карфиол, който има тенденция да губи леко цвета си при готвене, оранжевият сорт обикновено придобива по-интензивен цвят след готвене. Вкусът е подобен на този на лилавите сортове, т.е. сладък и мек.
Рецепти с карфиол
Колкото вкусен, толкова и лесен за интегриране в рецепти – така може да се опише този зеленчук само с няколко думи! Независимо дали ще изберете панирания, пасиран вариант или просто ще го добавите към салати и гарнитури, карфиолът може да ви осигури необходимия дневен прием на витамини. Нашето предложение? Опитайте рецепта за такос с печен пекан и карфиол!
Такос с печени орехи и карфиол
Креативно и ароматно предложение е такосът с печени орехи и карфиол . Подправеният зеленчук ще замести блестящо месото в такосите, като е идеално ястие както за вегетарианци, така и за любители на месо! Съвет за съчетаване: изберете да съчетаете тази рецепта с плодови червени американски вина. Избирайте между мерло или пино ноар, но с кадифени танини, защото ни липсват животински мазнини.