01.10.2023

Соя: повече от вегетариански заместител

Соята се появява в различни продукти – от тофу, соево мляко и кисело мляко, до мисо паста, соеви бургери, соев хляб или дори соево масло. Като се има предвид, че търсенето на това бобово растение нараства, има все повече начини да включим соята в нашата диета. Искате ли да научите повече за различните соеви продукти и как се използват? Прочетете, за да разберете за разнообразието от продукти и да научите повече за този важен източник на протеини.

Интересувате ли се от внос на американски храни и селскостопански продукти?

Свържете се с нас

 

Какво е соя?

Соята е растение от семейство Бобови, със зърна, които растат в шушулки. Използва се предимно за консумация, но и в медицината, тъй като е богата на фибри, протеини, витамини и антиоксиданти. Растението произхожда от Азия и очевидно е било култивирано за първи път в Китай. По-късно соята стана популярна в други азиатски страни като Япония и Южна Корея, защото обогатява почвата. С течение на времето Съединените щати, Бразилия и Аржентина също станаха важни световни производители. 

Височината, която това бобово растение може да достигне, надхвърля 2 метра благодарение на самооплождащите се цветове в бяло или в нюанси на лилаво. Семената на растението могат да бъдат жълти, зелени, кафяви, черни или двуцветни. При повечето сортове соя цветът на семената е кафяв. 

В Съединените щати повечето соеви култури са генетично модифицирани за устойчивост на хербицида глифозат. Отглеждането на соеви растения се извършва на няколко вида почви, но най-добре се развива на топли, плодородни, добре дренирани, песъчливи и глинести почви. Растението се прибира механизирано, след окапване на листата и спадане на влажността на зърната до 13%.

Видове соя

Соята се е превърнала в изключително консумирана растителна храна, тъй като е богата на протеини, фибри или витамини. Въпреки че зърната растат в шушулки, това растение се различава от лещата, боба или граха поради безбройните си полезни свойства за тялото, като съдържа, наред с други, лецитин, вещество, което помага за подобряване на паметта.

Основните видове соя са:

Зелени соеви зърна – са младите соеви зърна, които също се наричат ​​едамаме. Те се приготвят на пара или се варят, докато шушулката може да се консумира като предястие. Белените зелени соеви зърна също работят добре в салати или супи.

Червена соя – това е най-рядко срещаният вид соя и може да се консумира само след като е сготвена или покълнала.

Жълта соя – най-често срещаният сорт соя, използвана за производство на соево мляко, тофу, темпе и тамари. Освен това се използва и за производството на соево брашно за печене.

Черни соеви зърна – често използвани в Азия в традиционни ястия, след като са приготвени на пара или ферментирали.

Соеви специалитети

Независимо дали говорим за соево мляко, тофу или мисо паста, можете да получите много продукти от соя, които са популярни не само сред вегетарианци или вегани. Американските компании са известни с качеството, разнообразието и наличността на специални зърна. Има много видове и също толкова много начини за приготвяне на соеви продукти. Универсалността му е изненадваща и обещава разнообразна и вкусна диета.

Соя

Соевите зърна са богати на протеини и са подходящи за приготвяне на зимнина или супи, като същевременно осигуряват много енергийна стойност. Соята обаче е също толкова вкусна в салатите. Соевите зърна не могат да се консумират сурови и трябва да се накиснат във вода или да се сварят преди употреба.

Соеви кълнове

Соевите кълнове могат лесно да се отглеждат дори у дома и често се използват като гарнитура в японски ястия като добре познатата супа рамен. Кълновете стават все по-популярни като гарнитура за хляб, като не пропускаме да ги включим и в летни или пролетни опаковки.

едамаме

Едамаме

Edamame е вкусна закуска, която обикновено се сервира като предястие. Думата се превежда като "горски плодове на клон" и се отнася до популярно японско ястие. Зелените и неузрели соеви шушулки се сваряват в подсолена вода и се разцепват непосредствено преди сервиране. Ядат се с малко сол и са здравословна алтернатива на чипса, но могат много лесно да се включат и в салати.

Соево брашно

Брашното се получава от смлени соеви зърна и обикновено се смесва с други видове брашно. Чудесно е за ястия, които изискват печене, тъй като може да замести яйцата. Вкусът на соевото брашно варира – от нотки на зърна до леко сладки вкусове. Може да се използва и за сгъстяване на супи и сосове.

Соево мляко

Соево мляко

Тази веган алтернатива на млякото е изключително гъвкава. Независимо дали се добавя към зърнена закуска, сервира се в кафе и чай или се включва в здравословни смутита, соевото мляко е чудесен вариант на растителна основа. Може да се консумира както обикновен, така и с вкусове – от шоколад до банан.

Тофу

Тофу се консумира от векове от населението на Китай и Япония. Известен с неутралния си вкус, той се произвежда чрез смесване на соеви зърна с вода, за да се образува пюре, което след това се филтрира. След добавяне на екстракта от морска сол към полученото соево мляко, съставът се загрява. Така соевият протеин се отделя от соевото мляко и се пресова във формата, която всички познаваме. Когато говорим за тофу, най-важни са марината и съставките, които определят вкуса му. Коприненото тофу е ключова съставка в мисо супата, която има кремообразна и богата текстура, докато пушеното тофу се използва като топинг в салати и основни ястия. Друга категория е текстурираната соя, друг заместител на месото и се среща под формата на соеви пържоли или на малки парченца,

тофу

Соев сос

Познат от азиатската гастрономия, соевият сос е незаменим, когато става въпрос за сервиране на суши и други добре познати ястия. Произвежда се чрез комбиниране на леко сварени соеви зърна с варена пшеница, към която се добавят други специални микроорганизми. Към сухата коджи маса, получена в резултат на този процес, се добавя солен разтвор. Ферментацията може да продължи от няколко седмици до няколко месеца, но колкото по-дълго отлежава, толкова по-качествено става и по-силен е вкусът му.

МиСо

Мисо произхожда от Япония и е ферментирала паста, направена от соеви зърна, различни пропорции ориз или ечемик и сол. Към соевия микс се добавя плесен, наречена коджи. Мисо пастата има особен вкус и е придобила славата си като основата на едноименната супа. Въпреки че най-често се използва в супи в японски стил, мисо пастата също така добавя уникален вкус към дресинги за салати, сосове, маринати, печено тофу или зеленчукови ястия.

темпе

Темпе

Известно като традиционна гарнитура в Индонезия, темпе се прави от плесен Rhizopus и соеви зърна. Полученият процес на ферментация и печене е това, което му придава силния орехов вкус и хрупкава текстура. Темпето става все по-често срещано в ресторантите по света, като се сервира като гарнитура или като чипс. Пърженото темпе върви перфектно със салати и много други ястия.

Бургери и колбаси

Вегетариански колбаси, бургери и веган шунка са често срещани алтернативи на месните продукти и могат да бъдат намерени почти във всеки ресторант или супермаркет. Има огромно разнообразие и възможностите са безкрайни. По правило тези продукти съдържат смес от тофу и бял протеин (глутен).

Устойчивостта е отговорът

Потребителите все повече осъзнават как тяхното поведение се отразява на околната среда. Това се вижда и от увеличаването на търсенето на устойчиви продукти.

Американските производители на соя гарантират устойчиво производство и са сертифицирани от US Soy Sustainability Assurance Protocol (SSAP) . Соята, отглеждана в САЩ, се придържа към практиките за устойчивост, без преобразуване на земя или унищожаване на тропически гори, с ниски емисии на парникови газове. Над 95% от фермите за соя в САЩ са семейни, а разнообразието от продукти предлага страхотни алтернативи на месото. Днес Съединените щати са най-големият производител на устойчиво отгледана соя както на вътрешния пазар, така и в световния износ.

Ползите от консумацията на соя

Проблемите със здравето и благосъстоянието са сред най-важните фактори, които променят нагласата и намерението на потребителя да консумира храни на растителна основа. Здравето и храненето са основните причини за закупуване на алтернативи на месния протеин, следвани от желанието на потребителите да разнообразят диетата си. Соевите зърна съдържат жизненоважните хранителни вещества за здравословния начин на живот – протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, но също така и фитонутриенти, които действат като важни антиоксиданти. Голямото разнообразие от ястия, получени от соеви зърна, допринася изключително много за нашата съвременна диета, като е подходящо за всички възрасти и поводи. Докато все повече готвачи се застъпват за соеви ястия, пълни с протеини, тофу и темпе печелят все по-голяма популярност сред потребителите. Тенденцията изглежда нараства, като по-голямата част от потребителите на растителни алтернативи са Милениали.* Соевите продукти са чудесна алтернатива за вегетариански ястия и диети, като тази рецепта от сьомга на скара с мисо майонеза и соев сос .

сьомга на скара с мисо майонеза и соев сос

Как се приготвя соя

Соята се използва в много ястия като заместител на месото и млечните продукти, тъй като е продукт, богат на протеини. Например 2 килограма соеви зърна осигуряват протеиновия еквивалент на 5 килограма говеждо месо без кости, 15 литра мляко или 4 килограма сирене. Соята се счита за единствения пълноценен растителен протеин, защото съдържа аминокиселини, които са от съществено значение за здравето.

Соята може да се консумира преди всичко в натурален вид, под формата на зърна. Почистете всички зърна, след което ги накиснете обилно с вода. Оставете ги във вода за 12 часа, след което ги варете три часа. Може да добавите и малко сол. Можете да разберете дали соята е сварена, когато добие ронлива текстура.

Брашно може да се получи и от соя, използвана за направата на различни хлебни изделия, в комбинация с пшенично брашно. В същото време тофу се приготвя от мляко, получено от соя, естествена храна, с ниско съдържание на калории и без глутен.

Не на последно място, резени или кубчета соеви зърна могат да се използват за приготвяне на шницели, докато шушулките едамаме могат да се приготвят за четири до пет минути и след това да се консумират заедно с други солени ястия.

Противопоказания

Соята е питателна храна с множество свойства, но трябва да се консумира умерено, тъй като може да причини някои леки странични ефекти в стомаха и червата. Освен това соята, консумирана в големи количества, може да причини алергични реакции като кожни обриви, сърбеж или респираторни проблеми.

Освен това тази храна не се препоръчва на хора с бъбречна недостатъчност, тъй като съдържа фитоестрогени. Прекомерната консумация на соя също може да доведе до появата на камъни в бъбреците, тъй като продуктите на базата на това бобово растение съдържат химикали, наречени оксалати. Не на последно място, при децата соята трябва да се включва в диетата на децата в умерени количества, тъй като може да предизвика алергични реакции.