Този ядков сладолед има фин вкус на кленов сироп и нотки на прясно изпечено кафе.
Комбинация, напомняща популярното лешниково кафе – само студено, изключително кремообразно и подходящо за летните следобеди. Орехите придават наситен вкус, особено ако ги препечете предварително (или ги купите вече препечени, но се уверете, че не са осолени). Малко сте скептични? Опитайте и ще се убедите във вкуса на този десерт!
Рецепта, предложена от California Walnuts .
Начин на приготвяне Орехов сладолед
- Отцедете ядките и ги поставете в блендер заедно с ядковото мляко, кафявата захар, кленовия сироп, разтворимото кафе, олиото, ванилията и солта. Пасирайте до много гладко, след това покрийте и охладете, докато се охлади добре.
- Поставете сместа в купа за сладолед и замразете, докато стегне.
- Прехвърлете в съд от 1 литър и съхранявайте във фризер.
- Сервирайте в купички и гарнирайте със смлени орехи.
Потърсете смеси от ядки и сушени плодове в търговската мрежа.
Кленов сироп от САЩ можете да намерите в магазините на Балев Био.
Необходими продукти
- 115 г калифорнийски орехи, накиснати във вода за 2 часа или цяла нощ
- 560 мл ядково мляко
- 50 г кафява захар
- 2 супени лъжици кленов сироп
- 4 супени лъжици разтворимо кафе
- 1 супена лъжица масло
- 1 чаена лъжичка ванилия
- 1/2 чаена лъжичка сол
- смлени орехи за украса