Насладете се на естествената сладост на пеканите, подправени с цитруси и подправки. Този сладкиш върви идеално с пресни плодове за закуска или с чаша чай за следобедна закуска.
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната до 175°C и леко намаслете правоъгълна форма за кекс.
- В голяма купа разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата, карамфила, индийското орехче и захарта.
- В средно голяма купа смесете заедно портокаловата кора, сока, олиото и водата. Добавете мокрите съставки към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност (добре е, ако се образуват няколко бучки). Добавете 65 г парчета пекан към сместа. Изсипете тестото в подготвената тава, след което поръсете останалите 30 г парчета пекан отгоре.
- Печете сладкиша за 35-40 минути, или докато горната част стане златисто кафява. Оставете да се охлади за 15 минути, преди да извадите от тигана, след това прехвърлете върху решетка, за да се охлади до стайна температура, преди да нарежете.
Забележка: Можете също да използвате пълнозърнесто брашно или комбинация от пълнозърнесто и обкновено брашно.
Пекан от САЩ можете да намерите в търговската мрежа.
Необходими продукти
- 65g + 30g парчета пресен пекан
- 210 г пълнозърнесто брашно от спелта или класическо
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжичка фина сол
- 1 чаена лъжичка смляна канела
- 1/4 чаена лъжичка смлян карамфил
- 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 120 г кокосова захар или кафява захар
- 2 портокала за кора и сок
- 6 супени лъжици пеканово или растително масло (като шафран, гроздови семки, кокос или рафинирано авокадо)
- 120 мл студена вода